Skrei temapark

Funksjon
Utstilling, temapark og museum

Oppdragsgiver
Museum Nord

Kontakt
Margrete B. Friis

Sted
Lofoten

År
2017 - Pågående

Prosjekter / Forprosjekt

Skrei temapark

I samarbeid med Asplan Viak og Expology AB, vant LPO i 2017 konkurransen om å tegne en temapark på oppdrag for nytt Museum Nord - et museumsbygg på 5200 kvadratmeter der Lofotfiskets betydning skal formidles gjennom utstillinger og viktige objekter sikres i funksjonelle magasiner.

+ Les mer

Les mindre

Funksjon
Utstilling, temapark og museum

Oppdragsgiver
Museum Nord

Kontakt
Margrete B. Friis

Sted
Lofoten

År
2017 - Pågående

VÀGAR er det historiske stedet som ble sentrum for det tidligste Lofotfisket, og stedet der handelen med den edle tørrfisken startet. Området er usedvanlig rikt på kystkulturminner helt tilbake til tidlig vikingetid og har nasjonal betydning. I 2016 ble en nordisk arkitektkonkurranse gjennomført av Museum Nord, hvor fem prekvalifiserte team av Nordens beste arkitekter, landskapsarkitekter og utstillingsdesignere leverte sine løsningsforslag. Våren 2017 ble teamet bestående av Asplan Viak, Expology AB og LPO kåret som vinnere av konkurransen. I tillegg er Cowi, Bygganalyse, og samtidskunstner Sven Påhlsson med som prosjektets rådgivere.

Området består av 250 dekar, med de tre eksisterende attraksjonene Lofotakvariet, Galleri Espolin og Væreiergården fra 1800-tallet. Sammen med eksisterende attraksjoner skal det nye prosjektet danne en helhetlig temapark som blant annet formidler skreiens vandring samt stedets historie, marinbiologi og havforvaltning.

Materialer fra lokalmiljøet

Prosjektet er tilpasset landskapet med de lave kollene, byggets form skal ikke dominere eksisterende bygninger. Nybygget har derfor en dempet form med underskjæringer som følger rampene i vandringen inne. Det planlegges å bruke lokalprodusert betong, varme- og linoljebehandlet tre, sammen med gjenbruksglass i fasaden. Med dempet lysdesign i glassfasaden skal bygningen «gløde» svakt i den lange mørketiden.

Foajéen, med utsikt til det mektikge fjellet «Vågakallen», skal gi den besøkende kontakt med landskapet og introdusere museets formidling gjennom kunstneriske, romlige, vitenskapelige og interaktive virkemidler. Visualisering: LPO
Illustrasjon av innendørs utstilling: Expology AB
Visualisering: LPO
Illustrasjon av det nye museumsbygget. Visualisering: LPO
Visualisering: LPO
Visualisering: LPO