Rånåsfoss kraftstasjon

Funksjon
Ny maskinsal

Oppdragsgiver
Akershus Energi

Kontakt
Øystein Kaul Kartvedt

Sted
Rånåsfoss, Akershus

År
2016

Prosjekter / Ferdigstilt

Rånåsfoss kraftstasjon

Rånåsfoss kraftstasjon ble tegnet av Thorvald Astrup og stod ferdig i 1922. Kraftstasjonen er et flott eksempel på nyklassisistisk industriarkitektur og omtales som den første, største og flotteste kraftstasjonen i Norge. Etter 90 år med produksjon måtte aggregatene erstattes med nye, moderne aggregater. LPO har tegnet en ny maskinhall for de nye aggregatene.

+ Les mer

Les mindre

Funksjon
Ny maskinsal

Oppdragsgiver
Akershus Energi

Kontakt
Øystein Kaul Kartvedt

Sted
Rånåsfoss, Akershus

År
2016

Den nye maskinhallen er utformet for å gi maksimal funksjonalitet i den daglige driften og samtidig optimalt tilpasset de verneverdige omgivelsene. Akershus Energi bygger for nye 100 år med full drift og har under hele prosessen vært opptatt av kvalitet og langsiktig tenkning.

Rånåsfoss stasjon er et viktig kulturminne, og har også en viktig funksjon som visningsstasjon med flere tusen beøkende hvert år, deriblant ca. 7000 skoleungdom fra hele Akershus. Deler av stasjonen rommer derfor en utstilling for vannkraft og energi, og den gamle maskinhallen er bevart som en del av utstillingen.

Den nye maskinhallen i glass og stål er bygget på toppen av inntakskummene som leder vannet inn i turbinene, samtidig som det føyer seg vakkert inntil de gamle bygningene. Byggets dimensjoner er tilpasset den trange plassen og har bevart de flotte fasadene som arkitekt Thorvald Astrup i sin tid tegnet. På vestfasaden er det bygget et utsiktskarnapp 18 meter over elva, som tilbyr de besøkende en spektakulær utsikt over Glomma.

Foto over: Tove Lauluten

Den nye maskinhallen i glass og stål er bygget på toppen av inntakskummene som leder vannet inn i turbinene. Dette bildet er fra byggeperioden. Foto Jan Lillehamre