Hilde Lillejord

Vestkantbadet i ny, gammel prakt

Etter fem år med møysommelig restaurering, åpnet i dag det nye, gamle Vestkantbadet på Sommerro. Det fredede badet er satt tilbake slik det så ut ved åpningen i 1932 og utvidet med nye behandlingsrom og treningsfasiliteter.

Utallige timer, 80 håndverkere med ulike spesialiteter, og et ukjent antall millioner har vært involvert. Historiske detaljer på nerdenivå er hentet frem og bevart. Nå blir det igjen mulig å svømme under Per Krohgs nyrestaurerte maleri.

– Vi har spart det beste til slutt. Vestkantbadet har alltid vært et smykke. Nå er det også et moderne helse- og velværeparadis. Det er blitt lagt ned utallige håndverkstimer for å få det fredede badet tilbake slik det var, og store ressurser for å kunne tilby et bredt spekter av behandlinger og velværeopplevelser, sa Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm, som er en av byggets eiere på åpningen av badet.

Fugene mellom de utallige små mosaikkflisene på bassengveggene er renset for hånd med pinsett. Foto: Francisco Nogueira

Moderne velvære i ikoniske omgivelser

Nye Vestkantbadet består av det originale badet fra 1932, samt 18 nybygde og restaurerte behandlingsrom, badstuer, basseng og et nytt, stort treningssenter for medlemmer og hotellgjester. Den gamle, fredede delen er totalrenovert i samarbeid med Byantikvaren og satt tilbake til sin opprinnelige stand. LPO arkitekter har stått i spissen for restaureringsarbeidet. Den ikoniske mosaikken av Per Krohg er restaurert flis for flis av NIKU, Norsk Institutt for Kulturminneforskning.

Alt av treverk er pusset ned for hånd og lakkert lag på lag. Fugene mellom de utallige små mosaikkflisene på bassengveggene er renset for hånd med pinsett. Mens hele bunnen på bassenget er pigget opp og støpt på nytt.

– Vi har måttet lete etter løsninger som både fungerer teknisk og passer inn historisk, sier Lars Haukeland, partner i LPO-arkitekter. Firmaet har stått bak ombyggingen av hele Sommerro-kvartalet

Interiøret er historisk, men velværetilbudet er betraktelig utvidet og oppdatert. Det vil for eksempel si at noen av massasjebåsene er slått sammen og blitt romsligere. Det er lagt inn lys i garderobebåsene. Og at kaldtvannskulpen har fått selskap av en infrarød badstu. I karbadrommene, der folk før i tiden kom for å vaske seg, kan dagens gjester få manikyrer, pedikyrer, ansiktsbehandlinger og styling.

Jublende byantikvar

Byantikvar Janne Wilberg får siste ord:
– Her har alle involverte gjort en strålende jobb. Resultatet er fantastisk og bærer preg av omsorg i alle detaljer, ned til den minste mosaikkbit. Dette er kronen på verket for Sommerokvartalet.

Tett samarbeid: Lisbeth Halseth, en av arkitektene fra LPO som har arbeidet tett med Byantikvaren Janne Wiberg, er strålende fornøyd med å se det endelige resultatet.


Vestkantbadet er et velværetilbud for hele byen. Bassenget er en del av tilbudet for Sommerros hotellgjester, men er åpent for alle mandag til fredag mellom kl. 9 og 13 og søndag mellom kl. 14 og 19. Treningssenteret og de moderne behandlingsrommene har allerede vært i drift siden Sommerro åpnet 1. september.

Vestkantbadet. Foto: Francisco Nogueira
Vestkantbadet. Foto: Francisco Nogueira
Vestkantbadet. Foto: Francisco Nogueira
Vestkantbadet. Foto: Francisco Nogueira