Hilde Lillejord

Lohavn – en ny grønn lunge i Fjordbyen

Etter åtte år med planlegging, skal den grå byggeplassen bli til et yrende lokalsamfunn.

– Med utbygging av Lohavn er vi ett steg nærmere realisering av en Fjordby som er tilgjengelig for alle, sier arkitekt Lars Haukeland entusiastisk.

Midt mellom Middelalderparken, nye Bjørvika skole, Sørenga og Grønlikaia ligger Lohavn. Området skal kobles sammen med fremtidens Grønlikaia og blir én av de totalt sju møteplassene mellom by og fjord, som Bjørvikaplanen baserer seg på.

– Med dette prosjektet binder vi Sørenga sammen med Grønlikaia, og går et steg videre i realiseringen av Fjordbyen, sier Lars Haukeland.

Planforslaget for Lohavn er et resultat av et tett samarbeid mellom HAV Eiendom, Oslo S Utvikling (OSU) og Bjørvika Infrastruktur (BI).

– Området vil få en helt egen park, et næringsbygg, og et torg der det vil komme utadrettet virksomhet som restauranter, butikker, kultur eller servicefunksjoner, forklarer arkitekten.

Både parken og torget vil grense til Havnepromenaden, hvor det kommer badebrygger og nedtrappinger som samlet skaper et maritimt miljø og et trivelig område for byens innbyggere.

Den grønne parken i Lohavn blir et sentralt rekreasjonsområde, både for skolebarna ved Bjørvika skole, beboerne i området og for besøkende.



Et trygt og grønt område å vokse opp i

Hovedelementet i prosjektet er den store, grønne parken i Lohavn, like ved den nye skolen. Dette blir et sentralt rekreasjonsområde, både for skolebarna ved Bjørvika skole, beboerne i området og for besøkende.

Spesielt viktig har det vært at barna i Bjørvika skal få et trygt og sikkert miljø, forteller Haukeland.

– Mellom grøntområdene Loallmenningen og Losæter, kommer en gate med en tosidig sykkelvei og et nytt busstopp som binder området sammen med sentrum. Dette blir hovedsykkelveien inn til sentrum fra syd.

Forbindelsen mellom Lohavn og den nye skolen er viktig og bør være etablert når skolen åpner.


Lars Haukeland er sikker på at området blir et verdifullt tilskudd for lokalsamfunnet.

Losæter er allerede opparbeidet og i drift. Her har det pågått urban dyrking og kulturutveksling i flere år allerede, understreker han og legger til at det også er stor aktivitet i det flotte offentlige bakehuset, som siden 2016 har gitt barn, unge og lokalbefolkningen kunnskap om matproduksjon.

Losæter
Innhøstning på Losæter. Foto: Vibeke Hermanrud


Naturopplevelser og svømmeopplæring midt i storbyen

Når hele den nye parken står ferdig, vil den strekke seg ned til fjorden hvor den møtes av et maritimt miljø med kaier, havnepromenaden og flytebrygger. Sjøskolen vil dessuten være til stede med opplæringsaktivitet og undervisning.

– Med denne løsningen sørger vi for at barna får god tilgang til svømmeopplæring og uteområder. Det viser at naturen kan være nær oss, selv i en storby som Oslo, sier Haukeland.

Når hele den nye parken står ferdig, vil den strekke seg ned til fjorden hvor den møtes av et maritimt miljø med kaier, havnepromenaden og flytebrygger.

Kontakt

Referanseprosjekter