Hilde Lillejord

Living Lab-innflytting

I går, tirsdag 28. september, flyttet de første beboerne inn i Obos Living Lab og flere aktører innenfor bolig- og produktutvikling vil følge dem med stor spenning i tiden fremover. Målet er å flytte bransjen i mer bærekraftig retning og skape boliger som gir økt livskvalitet.

Første etasje av Living Lab er den sosiale basen. Her er det tenkt at beboerne selv skal innrede etter hvert. Foto: LPO arkitekter.

Boligprosjektet OBOS Living Lab er en ny boligblokk på Vollebekk i Oslo med seks etasjer og til sammen 34 utleieleiligheter. Den ser kanskje vanlig ut fra utsiden, men her skal framtidens boligformer utforskes: både teknologiske, sosiale og materielle løsninger.

Fellesskap og deling

Etasjene i Living Lab har hvert sitt tema, slik at ulike aspekter kan testes ut i de forskjellige leilighetene: Første etasje utgjør grunnstammen i det sosiale fellesskapet og har fleksibel åpen planløsning med blant annet innvendig hage, kjøkken og en lys og innbydende vaskestue. Andre etasje byr på kollektivløsninger hvor beboerne deler rom, funksjoner, gjenstander og tid med hverandre: Alle har egne private soner, mens kjøkken, innendørs hage og oppholdsrom er felles. I tredje etasje blir det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov.

Det er LPO og Metropolis interiørarkitekter har stått for programmet og interiøret de tre første etasjene hvor konseptet med fleksible, sosiale møteplasser og fellesløsninger er utprøvd. Fjerde til sjette etasje, er utformet av Lillestrøm arkitekter som også har tegnet selve bygget. Her skal det også testes ut ny teknologi, tekniske løsninger og nye boligtjenester, men leilighetene er organisert som typiske, private 1-3 roms leiligheter.

Øverst finner man en felles takterrasse som henger sammen med takterrassene i resten av borettslaget. Dette blir enda en sosial møteplass, men byr også på rom for rekreasjon og avslapning.

Enklere, grønnere og mer sosialt

– LPO har hatt en sentral rolle i utvikle selve konseptet bak Bokuben som nå er blitt til Living Lab hvor dette med fleksible delefunksjoner og fellesarealer står sentralt. Samtidig har vi ønsket å undersøke andre materialer, utforming og løsninger enn det som er vanlig å ha i nybygde prosjektleiligheter, forklarer Hilde Sponheim. Hun er en av arkitektene fra LPO som har arbeidet med prosjektet og er spent på hvordan beboerne responderer på denne måten å organisere boliger på.

– Vi har vært opptatt av at det skal være godt å være der og at bomiljøet skal gi en følelse av tilhørighet og identitet, derfor har vi og resten av teamet jobbet mye med programmet, farger, belysing og materialene i de tre første etasjene.

Veien videre

Nå går vi inn i en ny fase der tanken er at konseptet skal evalueres: hva fungerer og hva fungerer ikke.

– Det blir både spennende og lærerikt å følge prosessen videre og få direkte kunnskap fra de som skal bo der, sier Hilde som håper prosjektet kan bidra til en større satsing på sosial bærekraft og sosiale nabolag.

– Målet er å finne ut av hva som gjør bolighverdagen bedre og at kunnskapen skal komme nye boliger til gode.

Fellesarealene i første etasje er lyse og romslige, med god nok plass til alle de 70 beboerne. Foto: LPO arkitekter.
Gjenbruk og plassbygde løsninger dominerer innredningen av fellesområdene i første etasje. Foto: LPO arkitekter.
Det er etablert et felles vaskeri for alle beboerne. Foto: LPO arkitekter.
Fleksible fellesområder i andre etasje. Foto: LPO arkitekter.
IKEA er en av samarbeidspartnerne i prosjektgruppen og har vært med å møblere fellesarealene i andre etasje. Foto: LPO arkitekter.
Prinsippene for planløsningen av andre etasje er at det er mindre areal som er private, men mer til fellesskapet. Her skal derfor åtte boenheter dele kjøkken og stue. Foto: LPO arkitekter.
I tredje etasje blir det leiligheter med fleksible planløsninger, som her hvor man kan åpne opp kjøkken- og stueveggene mellom to boenheter. Foto: LPO arkitekter.
I kjernen av byggets første etasje er det montert kunstig overlys, som imiterer dagslys med tilstrekkelig UV-stråler for dyrkning av planter. Foto: LPO arkitekter.