Hilde Lillejord

Nytt biblioteksbygg med kontorer og kulturskole på Lillestrøm

Like ved tog- og busstasjonen i Lillestrøm, holder to nye bygg på å reise seg ved siden av Byparken. De har fått navnene EKKO og INTRO, og sammen skal de bli Kvartal 1 og inneholde nytt bibliotek, kontorarealer samt kulturskole og forestillingssal.

EKKO, som står for Entreprenørskap – Kunnskap – Kultur – Oppdagelse, vil bli godt synlig i bybildet og for alle som ferdes med tog og buss. Lillestrøm Bibliotek vil holde til i plan 1, 2 og 3, mens resten av etasjene vil bli kontorer. Kontorarealene i EKKO skal inneha BREEAM Excellent miljøsertifisering.

Kristin E. B. Askgaard er en av LPOs arkitekter som jobber med gjennomføringen av Kvartal 1. Hun forteller at byggets første etasje vil fungere som et åpent og fleksibelt myldreområde, en ny storstue for Lillestrøm og omegn hvor det skal kunne arrangeres sosiale aktiviteter, temautstillinger og høytlesninger.

Andre etasje vil huse barne- og ungdomsavdeling med eget aktivitetsrom for barnehager og skoleklasser. Her vil det også være direkte utgang til bibliotekshagen hvor det blant annet planlegges for en grønnsakshage til glede for store og små, og det vil være mulig å ta med seg en bok ut og lese i det fri.

Tredje etasje vil inneholde faglitteratur og arealet rettes primært mot student- og forskningsmiljøet. Her blir det felles grupperom samt utleielokaler til fortrinnsvis andre avdelinger i kommunen.

INTRO står for INTROduksjon til kulturen og skal huse Lillestrøm kulturskole og Lillestrøm Kultursenter med bl.a. øvingslokaler, danserom og en flott konsertsal. Intro skal være et spennende og myldrende sted der unge fra Lillestrøm og omegn skal få boltre seg innen musikk, dans, teater og kunsthåndverk.

Mellombygget binder Ekko og Intro sammen. Den lave paviljongen blir fellesområde og samlingssted for Ekko og Intro, med både foaje og kafé. Kafeen kobler seg direkte på uteområdene med store glasskyvedører som kan åpnes opp i de varmeste sommermånedene.

– I jobben med å sette sammen en helhetlig farge- og materialpalett har det vært ønskelig å skape en varm og inviterende palett som skal henge sammen mellom ute og inne. Den lune og rustikke fasadepaletten, med bl.a. håndbanket teglstein, patinerte Corten-plater og rustrøde vinduer skal fortsette inn i interiøret med varme jordtoner og gode materialer, forklarer arkitekten.

Kvartal 1 har som ambisjon å være identitetsskapende for Kulturkvartalet og gi Lillestrøm en ny urbanitet i hjerte av byen. Snøhetta landskap prosjekterer Byparken og prosjektets uteområder.

– Vi håper at dette blir byens nye offentlige samlingssted, et sted du har lyst til å oppholde deg over tid, avslutter Kristin som er overbevist om at prosjektet vil være et godt sted å komme til og besøke gjentatte ganger.

Les mer om prosjektet https://lpo.no/prosjekter/kvartal-1-lillestrom-kulturkvartal

Vindu og utsyn fra INTRO.
Vindu og utsyn fra INTRO.
Oppover i Intro er det mange musikkrom med boks-i-boks løsninger – her ser man lydklosser på gulv.
Utsikt fra INTRO.
Cortenplatene på Intro fikk god drahjelp av en uke med pøsregn – her er rustprosessen godt i gang. Foto: Lillestrøm Delta.
Prøvefelt med muring av tegl og tre ulike fugefarger. Foto: Lillestrøm Delta.
Kristin (foran) med arkitektteamet fra LPO: Mørk Korstvedt, Kyle Chakour og Ulf Johansen (bakerst).
Kvartal 1 er kommet godt i gang, og man aner konturene av det ferdige prosjektet. Den fredede eika kan skimtes til venstre i bildet. Foto: Lillestrøm Delta.