Hilde Lillejord

OBOS Living Lab - nye boformer på Vollebekk

Medvirkningen med beboerne som skal flytte inn i Living Lab er i gang! Nylig holdt deler av teamet bak OBOS Living Lab informasjonsmøte for personer som har meldt sin interesse for dette innovative boligprosjektet.

Vil du være med på å forme framtidens bolig? Har du lyst til å flytte inn? Nå kan du melde deg som interessent, står det på OBOS nettsider.

Hittil har omtrent 300 gjort nettopp dette, og nylig ble første informasjonsmøte avhold for personer som har meldt sin interesse for prosjektet.

Ansvarlig for beboere og rekrutering i OBOS Living Lab, Hanne Løvbøtte, var til stede og fortalte om konseptet, hva bygget vil ha å tilby beboerne, samt noen av tingene som det skal forskes på og hvordan dette skal gjøres på en måte som ivaretar personvern og rettigheter for beboerne.

– Her skal vi utforske framtidens boliger med utgangspunkt i det aller viktigste: De som skal bo her. Sammen med beboerne skal vi teste ut nye løsninger og finne ut hva som faktisk virker.

Camilla Falkenberg Erikstad, en av arkitektene fra LPO som er med på å utvikle prosjektet fortalte hvilke muligheter som ligger i arkitekturen, som for eksempel de flyttbare veggene for fleksible planløsninger og skapsenger som vil utnytte plassen effektivt.

– Tanken bak de flyttbare veggene er å undersøke muligheten for bedre fleksibilitet i boligene, slik at man kan velge selv hvilken planløsning man foretrekker til ulike tidspunkt, fortalte Camilla og forklarte at en av tingene teamet vil studere er nettopp hvor mye disse veggene vil bli flyttet på og hvor store eller små rom beboerne foretrekker.

– Fremtidens bolig må ta miljø på alvor, derfor har vi også hatt stort miljøfokus på valg av materialer. Det er benyttet trestendere i alle vegger, i motsetning til stål som er det vanlige i dagen boligbygg, byttet ut gips plater med fibergipsplater. Materialpalletten i spesielt de 3 nederste etasjene består primært av naturmaterialer som tåler hard bruk og blir finere med tiden. Da eksempelvis finerplater, kork, resirkulert plast, terrazzo, bambus og linoleum for å nevne noe.

Deling er et annet viktig tema og Camilla viste løsninger for både de kollektive boformene og for mulighetene som ligger i de mange fellesområdene – både på takterrassen og i de nederste etasjene. I tillegg ble det en introduksjon av utformingen av laben; fargevalg, interiør og materialbruk.

Spørsmål fra deltakerne

Underveis i møtet kunne alle deltakerne få sende inn spørsmål til arrangørene på en live-chat som ble besvart av de ulike fagpersonene på prosjektteamet. Det var mange ulike ting deltakerne lurte på, alt fra om det var tillatt med husdyr, til parkeringsmuligheter og andre boforhold som støy og barnehagedekning i området. Andre lurte på hvordan sikkerheten i bygget ville bli ivaretatt med så mange fellesfunksjoner.

Spørsmål fra møte03


På disse spørsmålene svarte Løvbøtte at det vil være en egen beboerkoordinator som skal være kontaktperson for beboerne.

– Vi håper også at man gjennom de ulike beboerverkstedene som skal arrangeres i forkant vil bli kjent og sammen bli enige om regler, bruk og andre behov slik at alle skal føle seg trygge og ivaretatt.

Ellers lurte innsenderne på om det var en viss type mennesker eller aldersfordeling som ville bli foretrukket, og når søkerne kunne forvente å få svar om de fikk flytte inn.

– Vi ønsker et bredt spekter av beboere, gamle og unge, par eller single og gjerne barnefamilier, og vi vil ha gjort det endelige utvalget for hvem som kan få flytte inn i god tid før sommeren, svarte Hanne Løvbøtte.

Når beboerne er valgt ut, vil det bli arrangert flere medvirkningsmøter der de som skal bo i Living laben skal selv få komme med forslag og ønsker til hvordan for eksempel takterrassen og fellesområdene skal bli brukt og utformet.

Stor interesse

Prosjektet blir lagt merke til og så langt har hundre av de om lag tre hundre som har meldt interesse, søkt om å få bo i OBOS Living Lab.

– For LPO er dette en spennende prosess å få være en del av. Her får vi dirkete kontakt med fremtidige beboere, lytte til deres spørsmål, tanker og ideer, og ikke minst lære hvordan løsningene vi har foreslått fungerer gjennom bruk, forteller Camilla. Hun er overbevist om at dette er en unik mulighet for å skape gode løsninger i samarbeid med brukerne og utvide vår allerede brede erfaring med utforming av boliger.

For mer informasjon om prosjektet: https://lpo.no/prosjekter/living-lab

obos nettsider: https://nye.obos.no/ny-bolig/boligprosjekter/oslo/bjerke/vollebekk/artikler/obos-living-lab/

I teamet har vi også med oss Metropolis interiørarkitekter. De har vært med på å utvikle en material og fargepallett. Det har blitt lagt mye fokus på å skape en hyggelig, lun og et robust uttrykk. For oss er det viktig at Obos Living lab skal være et godt sted å bo og oppholde seg.
Hvis du er nysgjerrig på prosjektet og lurer på om dette kan være noe for deg, er det enda ikke for sent å registrere deg som interessent på OBOS sine nettsider.