Hilde Lillejord

Snart klart for salgsstart av Vervets tredje byggetrinn: Gjøa

På oppdrag for Vervet eiendom er LPO i ferd med å transformere det gamle skipsverftsområde i Tromsø til en ny bydel med boliger, barnehage, restauranter, næringslokaler og sjøfront. Den sentrumsnære tomten har en fantastisk beliggenhet med utsikt mot hele skipsleia, Ishavskatedralen, Tromsdalstinden og Tromsø sentrum. Boligene får svært gode utsikts- og solforhold, med uteområder som er skjermet for vær og vind.

Dorota Pilecka, Jorid Krosse og Lotta Larsson er tre av LPO-arkitektene som har arbeidet med utviklingen av Vervet, og nå med detaljeringen av byggetrinnet Gjøa, boligprosjektet som kommer ut for salg nå før sommeren. Foto: LPO arkitekter
Dorota Pilecka, Jorid Krosse og Lotta Larsson er tre av LPO-arkitektene som har arbeidet med utviklingen av Vervet, og nå med detaljeringen av byggetrinnet Gjøa, boligprosjektet som kommer ut for salg nå før sommeren. Foto: LPO arkitekter

Siden LPO vant parallelloppdraget om å utvikle Vervet til en ny bydel i Tromsø i 2017, har LPO kontinuerlig hatt en håndfull arkitekter arbeidende med å regulere, prosjektere og følge opp byggingen av de ulike byggetrinnene. Dorota Pilecka, Jorid Krosse og Lotta Larsson er tre av LPO-arkitektene som har arbeidet med utviklingen av Vervet. Lotta var også med på å utvikle konseptet under konkurransen i 2017, mens Jorid kom inn som prosjektansvarlig for første byggetrinn, Cortenbygget, som ble ferdigstilt i 2019. Detaljprosjekteringen av boligene som ligger lengst nord på Vervet mot broen, også kalt Gjøa, er i gang, og leilighetene legges ut for salg nå før sommeren.

– Sammen vil de to byggetrinnene Gjøa og Fram komplettere hverandre og skape et skjermet uterom mellom seg. Begge byggetrinn består hovedsakelig av leiligheter med næring på kaiplanet, forklarer Lotta. Den største forskjellen er at Gjøa vil være et mer rasjonelt prosjekt, med flere mindre leiligheter. Konseptet fra forrige byggetrinn Fram, med variasjon i høyder samt at fasaden deles opp med ulike materialer og uttrykk, skal videreføres også for Gjøa. Arkitektene forklarer at dette tilfører variasjon i prosjektet og bidrar visuelt til en mindre skala og en opplevelse av flere bygg. Det har også vært viktig å finne et uttrykk som tilpasser seg stedets karakter på en god måte.

– Med denne variasjonen i uttrykk og høyde, får hver del sin unike identitet og det gir inntrykk av at det er syv enkeltstående bygg fremfor ett volum, sier Jorid og legger til at de har hentet inspirasjon fra området i valg av fasader og materialiteter. Kombinasjon av tre- og metallkledninger vil derfor være gjeldende fasadematerialer.

Svalgang mot vind og vær

Gjøa vil ligge ytterst på Vervet, inntil Tromsøbrua. Det har derfor knyttet seg noen ekstra utfordringer med tanke på støy fra trafikken, noe prosjektteamet har løst med en innglasset svalgang ut mot broen. Denne ekstra glassfasaden vil skjerme for støy og værhardt klima, samt skape en lun inngangssituasjon til leilighetene.

– Den innglassete svalgangen vil bli nærmest som en ekstra vinterhage hvor beboerne kan nyte den fantastiske utsikten mot fjellene i nord rett utenfor inngangsdøren, sier Dorota og legger til at alle leilighetene i tillegg vil få sin egen sydvendte balkong inn mot innergården.

Ettersom de fleste leilighetene i dette byggetrinnet er forholdsvis små, er det lagt mye arbeid ned i å finne gode, arealeffektive og fleksible planløsninger. Et eksempel på dette er at det det settes opp en foldevegg innvendig i leilighetene, slik at man enkelt kan endre planløsning alt ettersom hvilke plassbehov man har.

Andre kvaliteter arkitektene trekker frem ved leilighetene er at de er gjennomgående med store vindusflater, og at de har en felles takterrasse som vil ha en fantastisk utsikt mot alle himmelretninger.

– Vi har arbeidet med å bevare områdets helt spesielle identitet og historie samtidig som vi har ønsket å skape noe nytt. Denne spenningen og samtidige balansen, mellom det eksisterende og det nye, er det som gir denne plassen en helt egen energi, i tillegg til den fantastiske beliggenheten, avslutter arkitektene.

Relaterte saker: https://lpo.no/prosjekter/vervet

https://lpo.no/nyheter/2020-10-16-vervet-fra-skipsverft-til-ny-levende-bydel

https://lpo.no/nyheter/2020-05-29-byggestart-for-vervets-forste-salgstrinn

Byggetrinnet Gjøa vender mot syd inn mot det private gårdsrommet mellom boligene som vil bli grønt og frodig. Illustrasjon: LPO arkitekter