Hilde Lillejord

Nytt hotell på Kløfta

Miklagard Golf åpnet i 2001 og har lenge hatt ambisjoner om å bli et ledende golfanlegg i Europa. Etter tjue års drift får anlegget nå Norges største resorthotell med 507 rom og spaavdeling.

LPO arkitekter har vært ansvarlig for ide og rammesøknad for hele Miklagard-prosjektet samt prosjektering av fase 1.

– Opprinnelig var det ønsker fra Aker som byggherre om et Resort hotell med 300 rom, der vi senere utredet en fase 2 med ytterligere 207 rom. Det trinnet er under bygging nå, med Halvorsen og Reine som arkitekter. Når dette står ferdig vil hotellet da være på 507 rom med tre restauranter, SPA og svømmebasseng, samt kurs- og konferansefasiliteter, forteller LPO arkitekters Marie Claussen som har vært prosjektansvarlig for det nyoppførte hotellet.

Orientalsk inspirasjon i vakkert ravinelandskap

Golfbanen og hotellet ligger i Romerikes over 10.000 år gamle ravinelandskap, som danner et vakkert bølgende landskap, bare ti minutter fra Gardermoen.

– Da vi startet å jobbe med et konsept for Miklagard var det innlysende at stedets fantastiske kvaliteter skulle spille hovedrollen. Å komme hit må gi en følelse av å være framme og samtidig gi en sitrende forventning til oppholdet, forklarer Claussen.

Gårdsrommet favnes av kurs- og konferansesalen, de to hotellfløyene med sine franske balkonger og hotellets inngang. Vel innenfor døren åpner bygget seg og gjennom store vindusflater på motsatt enda av rommet kan man se ut på det vakre landskapet utenfor. Her kan en oppholde deg tidlig og sent med solen og gårdsrommet på den ene siden, utsikten, lyset og golfspillet på den andre siden.

Navnet Miklagard henviser til det norrøne navnet på byen Bysants, dagens Istanbul, der menn fra de nordiske områdene tok tjeneste som elitesoldater hos keiseren i Konstantinopel.

Stor SPA-avdeling og utendørs svømmebasseng

Hotellet har et cirka 600 kvadratmeter stort SPA med kald- og varmkulp beliggende ute, dampbadstuer, fossefallsdusjer og flere behandlingsrom. I umiddelbar nærhet til dampbadstuene er det også en tradisjonell oppvarmet Hamambenk. Det planlegges videre et utendørs oppvarmet svømmebasseng og et større treningsrom med utsikt mot golfbanen.

Miklgard har også en betydelig kurs- og konferansesal med 7,5 meters takhøyde. Salen kan romme inntil 800 personer. I april 2021 vil endelig hotellet åpne dørene for ivrige golfentusiaster og andre besøkende.

Fakta om prosjektet:

 • Sted: Kløfta
 • Prosjekttype: Resorthotell med SPA
 • Bruttoareal: 14.800 kvadratmeter
 • Byggherre: Aker Property Group
 • Prosjekt- og byggeledelse: Aker Property Group
 • Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
 • Kontraktsum eks. mva.: 428 millioner kroner
 • ARK: LPO Arkitekter, prosjektansvarlig Marie Claussen
 • IARK: Zinc
 • LARK: Bar Bakke
 • Rådgivere: RIB: Djerving l RIB prefab: Kynningsrud Prefab l Teknisk rådgiver: Itech l RIBR: Fokus Rådgivning l RIG og RIByFy: Multiconsult l RIVA: Rambøll Norge l RIAKU: Brekke & Strand Akustikk l RIV: Structor Tekniske Systemer Oslo l RIE: Norconsult
Hotellets lobby med utsikt ut mot hotellets gårdsrom. Foto: LPO arkitekter
Alle rommene på hotellet har egne franske balkonger. Foto: LPO arkitekter
Det er nydelig utsikt fra hotellets restaurants. Foto: LPO arkitekter
Hotellet har blitt innredet i lunt og vakkert interiør utført av Zink arkitekter. Foto: LPO arkitekter
Kombinasjonen av det grånede, det gylne og det sorte treet gir en spennende virkning. Foto: LPO arkitekter
Den spesielle spilekledningen som omrammer kurs- og konferansesalen består av smale, stående spiler i et i øyenfallende fyrstikkmønster. Ved at de er sortbeisede, vil de stå i sterk kontrast til de gylne Cembritplatene bakenfor. Fasaden er lyssatt for at de svarte spilene skal stå i kontrast til bakveggen også på kveldstid. Foto: LPO arkitekter
Hotellet har et cirka 600 kvadratmeter stort SPA. Foto: LPO arkitekter.
Med bruk av trematerialer og ornamentikk fra Østen spilles det subtilt på kontrasten mellom det norrøne og det orientalske. Foto: LPO arkitekter
Trematerialer med ulike behandlede overflater er viktige for prosjektet; hotellfløyene har grå ubehandlet trekledning, mens den nederste delen av restauranten med møterom har en svartbeiset kledning. Begge er av typen MøreRoyal. Pergolaen ved inngangspartiet har gyllenbeiset treverk. Foto: LPO arkitekter