Hilde Lillejord

Arendal kultur- og rådhus 15 år!

Arendal kultur- og rådhus stod ferdig i 2005 og det urbane prosjektet i sentrum av Arendal er resultat av en arkitektkonkurranse som LPO vant i 2002.

Det hvelvede taket signaliserer bygget sett fra høydene omkring sentrum. Foto: Aage Tengs

Prosjektet ivaretar og forener fire viktige urbane program i byen:

  • Rådhus
  • Kulturhus
  • Torg/bypark
  • Kollektivterminal

Det at bygningsanlegget løser mange urbane program gjør den til et av LPOs viktige byprosjekter som tilfører nye aktiviteter, gir liv til bygulvet og gir Arendal fornyet arkitektonisk identitet.

Prosjektet erstattet den legendariske rutebilstasjonen som tidligere dominerte denne delen av Arendal. Rutebilstasjonen ble udødeliggjort i de første humorprogrammene til Eia / Tufte-Johansen og ligger dokumentert i NRK sine arkiver. Bygningen rommer en fullspekket flerfunksjonell konsertsal med plass for 800 personer og omkranses av rådhusets kontorer og saler.

Prosjektet ivaretar også et viktig arkitektonisk samspill med Hellige trefoldighets kirke som ligger midt mot det nye prosjektet. De to bygningene definerer en ny kulturarena som kompletterer de andre viktige byrommene i Arendal: Pollen og Torvet.

Det hvelvede taket signaliserer bygget sett fra høydene omkring sentrum. Denne takformen er blant annet inspirert av et av renessansens viktigste urbane byggverk: Palazzo delle Ragione i Vincenza som ble tegnet av Andrea Palladio og stod ferdig i 1549. Dette historiske bygget ivaretar i likhet med Arendal kultur– og rådhus flere urbane program (bla. en stor indre forsamlingssal) og definerer torgene omkring.

En av de viktige LPO-arkitektene for bygningen er Jan Knoop. Han døde i en ulykke sommeren 2020, men lever videre som skaper av denne bygningen.

For mer informasjon om Arendal kultur- og rådhus

Prosjektet fikk hedrende omtale da Statens byggeskikkpris ble utdelt 2006. Bygget fikk også Norges handikapforbunds «Tilgjengelighetspris» og Diplom fra “Statens Byggeskikkpris” samme år. Foto: Aage Tengs
Den store teater- og konsertsalen, «Store Torungen" har store variasjonsmuligheter med plass for 800 personer ved klassisk amfioppsett og en blackboks direkte inntil. Stolene kan trekkes inn, og salen har da ståplass til 1 300. Foto: Aage Tengs
Arendal kultur- og rådhus omfatter fire sentrale elementer for Arendal sentrum; Rådhus, Kulturhus, Bypark og endret kollektivterminal. Foto: Aage Tengs