Hilde Lillejord

Kuben - et urbant bofellesskap

På Lillehammer holder LPO å tegne og prosjektere Kuben på oppdrag for og sammen med Alvhild og Kristoffer Ringerud, et lokalt ektepar som i de siste årene har satset på boligutvikling i Lillehammertraktene.

Innflyttingsklar leilighet under 2 millioner

Konseptet bak Kuben har fra starten vært krystallklart for ekteparet som vil gi førstegangskjøpere en mulighet til å kjøpe sin egen leilighet.

– Sammen med oppdragsgiver har vi hatt som mål å gjennomføre et prosjekt der unge og nyetablerte kan få råd til å kjøpe seg en bolig uten at det skal gå på bekostning av kvalitet. Vi har derfor jobbet hardt og kompromissløst for å etablere kompakte, men gode leiligheter, sier Erlend Kjosar Høimyr, en av arkitektene som arbeider med prosjektet på LPOs Lillehammerkontor.

– Med leiligheter helt ned i 28m2 er det gjort flere grep for å sikre det vi tror blir gode boliger: Hver bolig har balkong og alle har store vindusflater. I tillegg har leilighetene økt takhøyde, noe som igjen gir muligheter for smarte løsninger når det kommer til oppbevaring samt god romfølelse i de kompakte leilighetene.

Tilbakefører fellesvaskeriet

Kuben inneholder ikke bare små leiligheter, og det har under prosjektering hele tiden vært viktig å tenke på hvordan selve bygget kan bli et hjem for de ulike beboerne, ikke bare den enkelte leiligheten. Tanken er at du skal føle deg hjemme allerede ved inngangsdøren på bakkeplan og at bygget skal romme flere fellesfunksjoner hvor det kan oppstå sosiale interaksjoner mellom naboene. En av disse fellesfunksjonene vil være fellesvaskeriet.

– Det er både plassbesparende og mer miljøvennlig å dele vaskemaskin med naboen når du bor alene i en liten ettroms, derfor har vi laget felles vaskerom og tørkeloft for beboerne, forteller Høimyr og legger til at prosjektet byr på en rekke andre fellesfasiliteter: Takstua, takhagen, verksted- og hobbyrom, samt bildelingstjeneste er noen av dem.

– Vi har jobbet mye med å finne frem til gode løsninger for fellesfunksjonene fordi vi ønsker å skape et sosialt og bærekraftig prosjekt der beboere trives – også utenfor sin egen leilighet.

Næring på bakkeplan

Et levende bymiljø åpner opp og legger til rette for handel og sosiale møteplasser for mennesker, derfor har prosjektet tilrettelagt for næringslokaler med butikker og serveringssted på bakkeplan for å skape et urbant miljø midt i Lillehammer sentrum med kort vei til det aller meste.

– Lillehammer er en by hvor det skjer mye. Og med fokus på fortetting i sentrum er det viktig å kunne tilby også nye næringsarealer i tillegg til boliger slik at byen kan fortsette å tilby et rikt kulturliv, både for studenter, familier, eldre og alle som vil delta. Kuben håper å kunne bidra med dette og gjøre sentrum enda mer attraktivt.

Uttrykk og materialer

Ønsket om å skape gode boliger, naborelasjoner og møteplasser strekker seg og utover bygget. Ved å innføre grønne tak med beplantning, trefasader og litt farge i bymiljøet vil Kuben fremstå som utbant bygg og tilføre trivsel for Lillehammers innbyggere.

Går alt etter planen kan beboerne flytte inn våren 2022.

Alle boligene i Kuben får balkong og store vindusflater som vil gi rikelig med lysinnfall. Over viser planløsningen for de minste leilighetene.
Alle beboerne har fri tilgang på en felles takstue. Illustrasjon LPO arkitekter
Kuben blir et urbant og sosialt tilfang i Lillehammer sentrum. Ill: ZOA 3D/Ringerud Invest