Hilde Lillejord

Arkitektspalten del 4: Mikael Hesslund

Som barn likte Mikael seg godt ute, gjerne oppi et tre, men med en hammer mellom hendene i gang med å bygge en hytte eller andre spennende formasjoner. Da han skulle velge utdannelse var derfor Mikael overbevist om at det var bygningsingeniør han skulle bli. Etter tre år som sivilingeniørstudent, følte han seg fastlåst i et teoretisk miljø han ikke trivdes i og besluttet å bytte lærevei til det mer kreative arkitektstudiet på NTNU.

Som nyutdannet arkitekt var Mikael åpen for det meste, men endte opp i Oslo da han fikk jobb for BGO arkitekter (som nå er en del av Ratio). Der tegnet han mest eneboliger før han begynte hos Samark og fikk være med på å tegne nye KHiO. I 2006 startet Mikael i LPO hvor han har blitt værende siden.

– LPO er et spennende kontor med stor variasjon i prosjektene, og ikke minst med et veldig hyggelig arbeidsmiljø som jeg trives veldig bra i, sier Mikael.

På LPO har Mikael hatt en sentral rolle i flere store boligprosjekter både i tidligfase og gjennomføring som Sørenga, Portalen og Røa. Nå er han prosjektansvarlig for det enorme boligprosjektet vi bygger på Ulven i samarbeid med Veidekke på oppdag for OBOS.

– Det er et enormt ansvar å være prosjektansvarlig for et så stort prosjekt. Jeg merker innimellom at jeg kan bli litt stresset over å tenke på hvor mye som kan gå galt, men heldigvis har jeg en gjeng med gode medarbeidere rundt meg og vi samarbeider veldig godt med resten av TEAM Veidekke så det har gått bra så langt, sier Mikael som med all sin erfaring har gjort han trygg i jobben sin. I tillegg har ingeniørstudiene gitt han en tyngde i prosjekteringen.

– Jeg føler at jeg kan lettere sortere informasjonen og har fått god nytte av metodikken i ingeniørstudiet hvor man ble nødt til å raskt tilegne seg ny informasjon, og strukturere problemstillinger. I tillegg fikk jeg mye byggeplasserfaring, noe som har gitt meg en bedre forståelse for hvordan byggene skal fungere og ja, bygges, poengterer Mikael.

Ulvenparken borettslag.
Ulvenparken borettslag. Ulven skal transformeres fra et område preget av industri og logistikk til en helt ny og urban bydel som ligger tett opp til Økern t-banestasjon i Oslo. Byggingen av første byggetrinn er nå i full gang og skal etter planen være ferdigstilt i 2021.

Hva gjør at du håndterer bolig så bra?

– Det er litt vanskelig å si, godt mulig jeg ville håndtert andre oppgaver like bra, men jeg tror kanskje jeg er god på å se mulighetene i de forutsetningene som ligger til grunn for hvert prosjekt. I tillegg har jeg bedre på å prioritere og se alt i et kost/nytte perspektiv: hvilke elementer er verd den ekstra kostnaden og hva kan sløyfes. Det finnes rom for å legge til kvaliteter som går på utforming av oppholdsrom, materialbruk og utomhusområdene hvis man fra starten tar hensyn til konstruksjonsprinsipper og rasjonelle byggemetoder. Da kan man også få til løsninger som reduserer prisen per kvadratmeter slik at boligkjøperen enten får en større bolig, eller faktisk at kjøperen kommer inn på markedet i det hele tatt, slik som er tilfellet på Ulven.

– I boligutvikling er det enda viktigere med besparelser i alle ledd fordi det ligger strammere rammer for private lommebøker enn i for eksempel prosjektering av kontor og næring, forklarer Mikael som jobber for at disse besparingene skal komme kjøper til gode og ikke nødvendigvis i lommen på utbygger.

Hva vil du si er de viktigste elementene for å få til et godt boligprosjekt?

– Mitt motto er få til funksjonelle og fleksible løsninger som til sammen vil gi god bokvalitet. I tillegg tenker jeg det er viktig med en god kopling mellom ute og inne for å danne et godt bomiljø. På Ulven har vi jobbet mye med å få til dette og har blant annet forsøkt å gjenskape de trygge og gode bakgårdshagene som er på Torshov, der beboere kan samles i en felles bakgård. Faktisk vurderte vi å ikke lage private balkonger for å tvinge folk ned på bakken og bruke fellesarealene, men det var vanskelig å få utbygger med på så nå har vi landet på litt mindre og åpnere balkonger.

Etter å ha jobbet med bolig i flere år er Mikael blitt mer og mer opptatt av innovativ boligarkitektur og synes det er veldig spennende med prosjekter som legger opp til mer medvirkningsarbeid, der de som skal bo der kan selv få være med på å utvikle boligene etter egne ønsker og behov. I tillegg blir han inspirert av boligprosjekter som klarer å utvikle nye løsninger og system for hvordan man kan bo og leve på.

– For eksempel synse jeg prosjektet vårt på Furuseth, The Urban Village er veldig spennende. Der skal vi utvikle en ny og bærekraftig måte å bo sammen på, sier Mikael og legger til at det er nettopp det med å utvikle smarte, nye måter å bygge og bo på som gir han inspirasjon og å trives så godt i jobben som arkitekt.

– Jeg føler faktisk at jeg er med på å gjøre verden til et litt bedre sted når jeg klarer å utvikle boliger som er 20 % rimeligere på Ulven-prosjektet. Besparelsene vi har gjort har hjulpet flere hundre nye boligkjøpere inn på et tøft boligmarked i hovedstaden. Dette håper jeg OBOS vil fortsette med, avslutter Mikael og titter ut på byggeplassen hvor de nye leilighetene i første byggetrinn så vidt har begynt å ta form.

Likte du denne saken og har lyst å bli kjent med flere av våre arkitekter? Her link til de andre arkitektspaltene våre: Camilla, Svein og Jan

Ulventeamet. Foto: Hilde Lillejord, LPO arkitekter.
LPO har et eget arkitektteam som jobber sammen med Mikael på Ulvenprosjektet. For å følge opp arbeidene og for å bedre kunne samarbeide med OBOS og Veidekke, sitter Ulventeamet samlet på Ulven tre- til fire dager i uken. Fra venstre: Andreas Førsund, Mikael Hesslund, Ole Høydal og Catalina Hernandes.