Hilde Lillejord

Sommerro – et vellykket samarbeid

I 2019 starter restaureringen og ombyggingen som skal gi kvartalet i Sommerrogaten 1, tidligere Oslo Lysverker, en ny storhetstid.

Våren 2021 skal prosjektet stå ferdig som Sommerro, med hotell, boliger, restauranter og kulturscene. Vestkantbadet bevares. Det samme gjør kunst, arkitektur og detaljer fra interiøret. Målet er å blåse nytt liv i en unik del av norsk designhistorie, og åpne dørene for et bredt publikum.

Sommerro 02 nett

– Å transformere verneverdige bygg til nye funksjoner og former kan være en utfordring, men når vi som arkitekter får til et samspill eiere, folkene i byen vår og myndigheter er det mulig å få til mirakler, sier Lars Haukeland, arkitekt og partner i LPO arkitekter. Han har arbeidet med prosjektets planer og reguleringer siden start og har lang erfaring med transformasjon av områder og bygg fra tidligere prosjekter som for eksempel Vulkan og mathallen.

Den historiske delen av bebyggelsen i Sommerrogata 1 er oppført i 1931 med senere tilbygg fra 1957. Eiendommen, også kjent som «Oslo Lysverker», er tegnet av arkitektduoen Andreas Bjercke og Georg Eliassen, som også stod bak blant annet Sjømannsskolen, Jernbanetorget 2 (Tidligere hovedkontoret for Den norske amerikalinje) og hovedbygningen til Norsk Folkemuseum. Billedhugger Asbjørg Borgfelt og maleren Per Krogh har stått for utsmykkinger. Eierne har som mål å bevare mest mulig av det som har kulturhistorisk verdi og skape et mest mulig tidsriktig interiør. Samarbeidet med byantikvaren har vært tett og fruktbart.

Sommerro03 nett

– Vi har hatt et veldig godt og konstruktivt samarbeid med eiere og arkitekter så langt og gleder oss til en spennende videreføring frem til hotellet står ferdig. En vellykket gjenbruk av denne typen eiendom er avhengig av at eieren ser de eksisterende kvalitetene og bygger videre på det, og ikke minst at man bruker dyktige fagfolk i alle ledd av prosessen. Her må man ha god kontroll på gjennomføringen, sier byantikvar Janne Wilberg.

FAKTA:

 • Hotellet heter Sommerro
 • Eiere av bygget er Strawberry Brothers 40%, Aspelin Ramm 40% og Høegh Eiendom 20%
 • Hotellet skal driftes av Nordic Hotels & Resorts
 • Stort fokus på helse og trening. Vestkantbadet blir restaurert med basseng og badstuer, det blir flere behandlingsrom og et stort treningssenter for medlemmer
 • Frogners første takterrasse med basseng, restaurant og bar
 • En kulturscene for opptil 700 gjester
 • Eventsal for opptil 250 personer og flere styrerom
 • 4 restauranter og 3 barer
 • Co-working fasiliteter
 • En tilhørende villa med 16 suiter
 • 236 hotellrom som består av flere kategorier
 • Bygget og interiøret er fra Art Deco perioden 1925-1935
 • Arkitekter er LPO Arkitekter
 • Interiørdesignere er GrecoDeco
Sommerro04 nett

Det er Alice Lund og Adam Greco fra GrecoDeco som skal designe interiøret i tett samarbeid med arkitektkontoret LPO Arkitekter. Fra venstre: Alice Lund og Adam Greco fra GrecoDeco, Lisbeth Halseth, Gry Holter og Marte Vadet fra LPO arkitekter. Foto: Chris Aadland

For mer informasjon om prosjektet se https://lpo.no/prosjekter/sommerrokvartalet