Hilde Lillejord

Solcelledrevet kontorbygg

I Schweigaards gate, midt i Oslo sentrum, er et nytt LPO-bygg i ferd med å ta form. Kontorbygget skal huse det statlige jernbaneforetaket Bane NOR som også er byggherre for prosjektet.

Det jobbes høyt og lavt på det 22 000 kvadratmeter store bygget hvor utførende entreprenør Strøm Gundersen AS til nå har fått opp alt av bærende kontruksjoner, trappeløp og betongdekker. Store glassflater heises på plass og vinduer monteres. Det er mye glass som skal på plass, da den nye kontorbygningen skal ha heldekkende glassfasader mot nord og en utenpåliggende solcellevegg mot syd.

– Mot syd får bygget en dobbel fasade, der det ytre glassjiktet får integrerte solceller. Solcellefasaden skal produsere strøm til huset, forklarer Øystein Sjøstrand, som er prosjektansvarlig arkitekt fra LPO. Solcellene vil i tillegg danne et grafisk mønster som gir bygget et unikt utseende som vil bli godt synlig fra sporområdene ved Oslo S og Ring 1.

Miljøvennlig

Målet for prosjektet er å etablere et miljøvennlig nybygg som vil BREEAM klassifiseres til nivå Excellent. Det betyr at bygget skal være energieffektivt med godt innemiljø, god dagslystilgang og gode løsninger for de ansatte.

– Fortrinnsvis vil det bli benyttet miljøvennlige og resirkulerbare materialer og det legges til rette for at de ansatte lett skal kunne reise kollektivt, sykle og gå til arbeidsplassen, forklarer Sjøstrand som har erfaring med BREAM Excellent-klassifisering fra flere andre LPO-prosjekter han har arbeidet med tidligere.

For et bedre bymiljø

I tillegg til å ha et sterkt miljøfokus, har det vært viktig for både arkitekt og oppdragsgiver å kunne bidra til å transformere Schweigaards gate til et hyggelig bymiljø.

– Lenge har dette vært et trafikkbelastet og utrivelig område av byen der folk går forbi, men ikke ønsker å være. Med å legge til rette for restauranter, caféer og butikker i byggets førsteetasje, åpner vi bygget ut mot gatene rundt, sier Sjøstrand.

Etter planen skal prosjektet stå ferdig i begynnelsen av 2019.

Thea Myrer og Øystein Sjøstrand
Thea Myrer og Øystein Sjøstrand er arkitektene fra LPO som arbeider med kontorbygget i Schweigaards gate 33. Foto: Hilde Lillejord
Mot syd får bygget en dobbel fasade, der det ytre glassjiktet får integrerte solceller som skal produsere strøm til huset. Foto: hilde Lillejord