Nationaltheateret stasjon

Prosjektet presenterer et hovedgrep for hele Nationaltheateret stasjon med minimale inngrep overfor eksisterende bystruktur, omfattende installasjoner i grunnen, kortest mulig ganglinjer, tilgjengelighet, siktlinjer og naturlig orientering for publikum. Foruten nye hall for østgående tog på jernbanen, og ombygging av T-banestasjonen bl.a. med lengre plattformer, inkluderer prosjektet ny vestibyle og utvidet inngang fra Ruseløkkveien. For begge stasjonene var det et overordnet mål å bringe mest mulig dagslys inn i anlegget.

De viktigste konstruksjonene er utført av betong med unntak av bæring av vestibylens tak som er konstruert med åpne ståldragere. Det gir nødvendig åpenhet og luftighet til anlegget, og slipper mest mulig dagslys inn gjennom den nye hovedfasaden mot Ruseløkkveien som er bygget av glass og rustfritt stål. I toghallen er tverrsnittet utnyttet for å skape en tilsvarende åpenhet. Fargeinnslagene utover den naturlige materialbruken er få men kraftige. Bl.a. er bæresøyler og den buede ledeveggen i vestibylen utført i stucco lustro etter fargeforslag av Katrine Giæver.

Rasterbilder i toghallen er utført av Anne Karin Furunes. Tidligere skulpturelle utsmykninger utført av Bård Breivikog Ola Enstad, ble innpasset av kunstnerne i en ny situasjon. NSB’s billettsalg i vestibylen er bygget av bjerk og rustfritt stål og ble utformet av interiørarkitekt Beate Ellingsen i samarbeid med NSB BA Arkitektkontor.