LPO vil gjøre Slettatorget til et urbant og levende bydelssenter på Kvaløya i Tromsø.

På oppdrag for Pellerin AS,  har LPO arkitekter utført et parallelloppdrag og sett på hvordan Slettatorget utenfor Tromsø kan utvikles.

 


Slettatorget ligger idyllisk plassert på Kvaløya med kort vei fra Tromsø sentrum, i et helt rike av fjorder, eider, fjell, traverser, strender, bjørkeskog, snaufjell og fiskevær.

Med utgangspunkt i sine eiendommer på Slettatorget har Pellerin begynt å legge planer for en utvikling av et nytt bydelssenter for Kvaløysletta. For å la tanker og ideer myldre før selve reguleringsprosessen starter, har Pellerin engasjert AT Plan og Arkitektur, Niels Torp Arkitekter, AMB Arkitekter i tillegg til LPO arkitekter til et parallelloppdrag for å illustrere hvordan de kan tenke seg at et slikt bydelssenter kan utformes. Et reguleringsarbeid må omfatte hele området som det vil være naturlig å bruke til bydelssenter, og arkitektene har fått frie tøyler til å tenke tanker som omfatter også andre eiendommer enn bare dem som Pellerin kontrollerer pr i dag.

Urbant knutepunkt med basecamp og klatretårn

- Vi vil etablere et urbant, sammenhengende bygulv som forbinder utendørsrom, gater og plasser. I motsetning til et kjøpesenter ønsker vi å gjøre Slettatorget åpent for alle, alltid, forklarer Anne Sandnes, arkitekt i LPO.

I tillegg til boliger og næring, foreslår LPO en videreutvikling av rollen til dagens bensinstasjon til Basecamp Kvaløya for å bidra til mer liv på Slettatorget. Basecamp Kvaløya inneholder en ny bensinstasjon, men er utviklet til å tilby turinformasjon, utstyr, møtepunkt for briefing og debrief, enkel servering, bilutleie og overnattingsmuligheter.

- Ved å tilføre et vandrehjem over bensinstasjonen og en campingplass med små hytter ned mot fjæra får man inn midlertidige beboere som gir bedre grunnlag for butikker og tjenester, sier Sandnes og legger til at LPO har tro på at Basecamp Kvaløya kan bli et turmål i seg selv og foreslår å bygge et klatretårn som kan bli en identitetsskaper for området.

​Arkitekter kan vise muligheter og skape engasjement for Slettatorget

- Denne første runden der fire forskjellige arkitektkontorer har fått presentere sine egne tanker vil helt sikkert bidra til å avdekke spennende muligheter - og skape både engasjement og debatt. Vi håper at illustrasjonene kan bidra til nye visjoner om hvordan et bydelssenter kan og bør utformes, sier Kenneth Bless, administrerende direktør i Pellerin.
 


 

De overordnede kommunale planene har lenge angitt at Slettatorget skal være Kvaløyslettas bydelssenter, men frem til nå har ikke noen av eierne kontrollert tilstrekkelig med eiendom til å kunne gå i gang. Pellerin ønsker å skape et bydelssenter med aktivitet og liv – et sted der folk ønsker å tilbringe mer tid enn bare for å handle – et sted der kvaløyboerne kan få dekket de fleste av sine behov både hverdag og helg. Dersom de vedtatte planene om en ny Kvaløyforbindelse til Selnes blir gjennomført, vil området rundt Slettatorget bli det åpenbare knutepunktet på Kvaløysletta.

- Her er det åpning for mange innspill om hvordan bydelssenteret på Kvaløysletta kan utvikles og vitaliseres, og Pellerin ser for seg en god prosess der mange stemmer blir hørt, sier Bless.

 

​Av Hilde Lillejord, LPO arkitekter